Wat is Bitcoin – Een simpele gids naar digitale valuta

637

Er blijft heel wat verwarring ontstaan omtrent Bitcoin, hoe Bitcoin te gebruiken en de mogelijkse zeepbel.

Op veel plaatsen kan Bitcoin in dit artikel veranderd worden door een altcoin ( bv. Ethereum). Bitcoin was de eerste cryptocurrency ( digitaal geld) en zodoende de bekendste. Terwijl er ondertussen meer dan 900 cryptocurrency beschikbaar zijn. Bitcoin bevat 48% van de totale marktwaarde.

Wat is Bitcoin

Bitcoin is een vorm van elektronisch geld en is de eerste implementatie van het zogenaamde cryptocurrency of cryptografisch geld. De grote troef van Bitcoin voor bedrijven is de driedubbele boekhouding ( oftewel triple entry accounting). In verhouding met een dubbele boekhouding ( die momenteel wereldwijd gebruikt wordt).

Bij een driedubbele boekhouding worden alle geldstromen bijgehouden ( aankopen, verkopen, belastingen, diverse onkosten, …) met andere partijen, deze transacties worden meegenomen in bepaalde berekeningen in de toekomst, waardoor geen fraude mogelijk is(*). De technologie die driedubbele boekhouding mogelijk maakt wordt de blockchain genoemd, Bitcoin is niet de enige munt die de blockchain implementeert.
* Als 1 gebruiker meer dan > 50% van de blockchain bezit wordt het echter mogelijk om wel fraude te plegen, voorbeeld in 2014. Zie later meer

Zo pleegt de diamanthandel in Antwerpen momenteel onderzoek om tegen 2019 hun boekhouding in de blockchain te plaatsen. Dit moet helpen om leningen te verkrijgen van de banken, die weigerachtig zijn om leningen toe te kennen aan deze sector.

Minen van Bitcoins

Bitcoins ontstaan door een wiskundig model te berekenen met behulp van computers en vooral grafische kaarten. Omdat het momenteel zelden lucratief is om Bitcoins te minen bespreken we dit niet verder, maar verwijzen we je graag door naar beginner gids naar mining en gids naar minen met winst.

Als je van start wilt gaan met minen, zorg ervoor dat je bereid bent een computer met zware grafische kaart te kopen. Of als je een heleboel computers onder uw controle hebt, maar dat raden we je niet aan 😉

Hoe koop ik Bitcoins?

Er zijn diverse exchanges(*) beschikbaar waar je bitcoin kunt kopen. Echter willen we je waarschuwen voor het risico dat je loopt, want van de 40 exchanges in het verleden, zijn er reeds 18 gesloten. Sommige werden gehackt, waardoor er crypto-currency werden gestolen.
(*) Een exchange is een uitwisselingsplatform. Je kan het vergelijken met de beurs, maar dan voor bit- & altcoins

Wat koop ik met Bitcoins?

Bitcoin wordt veelal verhandeld tussen altcoins en de Euro. Dit mede vanwege de ongekende stijging die ermee geassocieerd wordt en als lucratief wordt aanzien ( later meer).

20% van Bitcoin wordt momenteel gespendeerd op het zogenaamde darknet, een alternatief internet waar het moeilijker is om iemand te traceren. En hierdoor geliefd bij criminelen.

Hier vindt je ook een lijst terug waar je Bitcoin kan spenderen, sommige handelzaken in Ieper, Antwerpen, Gent en Brussel accepteren Bitcoins om iets te consumeren. In veel gevallen worden de cryptocoins onmiddellijk omgewisseld in Euro’s vanwege de stabiliteit van de Euro.

Meer en meer wordt het mogelijk om te betalen met Bitcoin online. Dit komt door toenemende ondersteuning van betaling providers ( die diensten leveren aan webshops qua betalingsmogelijkheden) die Bitcoin ondersteunen.

Zijn Bitcoins veilig?

Aangezien alle transacties bijgehouden worden, is Bitcoin in theorie veilig. Echter zijn eindgebruikers reeds een aantal keer slachtoffer geworden van hackers, zodoende verloren ze heel hun portefieulle. Meestal wordt hun crypto geld dan ook bijgehouden in een zogenaamde online wallet ( die onderhevig is aan hackers) en niet op een hardware wallet ( waar uw geld veilig bij u thuis geplaatst wordt). Bewaar echter altijd een copy van uw sleutel!

Is Bitcoin een zeepbel

Dit is een subjectief antwoord, niemand kan hierop een sluitend antwoord geven. Echter probeer ik mijn beweegredenen/bedenkingen mee te delen op een simpele manier. Zodoende kun je zelf je conclusies nemen.

Bitcoin is ongetwijfeld enorm gestegen ( begonnen aan 0,1 € en nu 4300 € ) … en zodoende zijn er ook enkele tegenslagen geweest. ( een daling van -20% komt regelmatig voor). Persoonlijk, beschouw ik Bitcoin als een volatiele beursmarkt / valutahandel, waar er dus enorme opportuniteiten zijn mee te verzilveren. ECHTER, zijn de extreem gemakkelijke gouden tijden voorbij.

De totale markt ( niet enkel bitcoin, maar alle cryptocurrencies) bedraagt momenteel 150 miljard $, ter vergelijking. Goud heeft een marktwaarde van 103 triljoen dollar. In extremis, is Bitcoin dus 1/1500e van de goudmarkt. Apple is 813 miljard $ waard, dus ongeveer 6 x meer dan de totale cryptocurrency markt.

Als je ziet dat de altcoin: Ethereum, momenteel een consortium van >90 internationale bedrijven bevat ( waaronder bv. De ING bank), dan lijkt het volgens mij logisch dat er nog steeds opportuniteiten komen met digitale valuta. Met welke munt de grootste opportuniteit ligt is onzeker.

Meestal meld men de “crash” van 20% van Bitcoin in de afgelopen maand in de media. Wat men wel vergeet te melden is dat Bitcoin bv. 30% gestegen is in dezelfde periode. Meestal zijn dit personen die kennis hebben van de beurs, maar de enorme volatiliteit van Bitcoin niet kennen.. 20% zakken op de beurs is een crash. In Bitcoin termen is dat gewoon een daling ( voorlopig).

Bij zo’n crash hoort meestal een opmerking van één of andere topbankier die Bitcoin in een negatief daglicht wilt plaatsen. Meestal heb ik hier mijn bedenkingen bij vanwege hun persoonlijke relatie met “geld”, Bitcoin haalt de nood van bankiers weg en hierbij vraag ik mezelf steeds de vraag of men het niet wilt zien falen uit eigen belang. Objectieve elementen uit hun interviews kan ik meestal niet terugvinden om “schrik” te hebben van Bitcoin.
Voor een alternatieve kijk, raad ik je zeker aan om de commentaren te lezen na een Bitcoin drop hier ( 13/09/2017 ) .
Noot ( 17/09/2017): JP Morgan koopt enorm veel BTC na de dip + nadat men via de media verklaard had heeft dat BTC een bubble is. Bron

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor de blockchain ( waar Bitcoin op gebaseerd is), waar betalingen onmiddellijk geverifieerd kunnen worden en dat fraude verminderd worden.

Bovenstaande subjectieve argumenten nemen niet weg dat je voorzichtig moet zijn, investeer geen geld dat je niet over hebt!

Altcoin oplichterij

Als je je moet inkopen op een cryptocurrency via een “kennis”, zonder toegang tot een exchange ( voor het aan- / verkopen). Wees op uw hoede, dat is gewoon oplichterij. Er worden mooie fabels vertelt over 5% intrest /week die je kunt terugverdienen bij Nanocoin ( voorheen crypto888 of 888 coin), opletten! Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook zo.

Hoe kan ik ermee beginnen?

 • Aan- & verkopen:
  • Kraken.com
   • Vanwege de lage arbitragekost. Het geld wordt overgeschreven met een bankoverschrijving en duurt 3-4 dagen voor het erop staat
   • Activeer onmiddellijk de 2 factor authentication voor extra veiligheid
 • Wisselen tussen altcoins:
 • Online wallet ( beheren van cryptocurrency)
  • Coinpayments
   • Vanwege de emails die men stuurt, met een code om in te loggen ( veilig)

Tip: Beveilig altijd uw account zoveel mogelijk! Gebruik een email van een openbare dienst ( gmail, hotmail, …) & niet uw persoonlijk info@{mijn-domein}.be adres!