Bitcoin of crypto wallet beveiligen

233

Aangezien Bitcoin momenteel nog niet gereguleerd is, kan iedereen momenteel een exchange of een mining pool oprichten, dat betekent dat ze momenteel een geliefde prooi zijn voor hackers vanwege mogelijkse beveiligingsproblemen.

De beste manier om je digitaal geld niet te verliezen, is het zelf te beveiligen. Gelukkig is dat niet zo moeilijk als je enkele richtlijnen volgt.

Bitcoin of crypto wallet beveiligen

Zorg dat je toestel geen virussen of malware heeft

Malware registreert regelmatig de toetsen die je ingeeft. Bijvoorbeeld wachtwoorden voor populaire sites.

Ik ben persoonlijk fan van het gratis Microsoft Security Essentials, maar vergeet ook niet je computer volledig te scannen op virussen met Avast, Emsisoft en Malwarebytes. Als je geen gevorderde pc gebruiker bent, raad ik je aan om het te laten doen door een 3e partij of een nieuwe computer te gebruiken die uitsluitend voor cryptocurrency en/of bankzaken bedoeld is.

Als je echt zeker wilt zijn ( op lange termijn), kan je nog altijd een Ubuntu Live-Cd maken. Hiermee geef je virussen geen kans, er wordt namelijk een veilige omgeving opgestart en er kan niets gewijzigd worden hieraan. Volg onderstaande stappen:

  • Download Ubuntu
  • Schrijf het naar een dvd-rom
  • Steek het in je dvd schrijf in je computer en herstart je pc
  • Druk op “Probeer Ubuntu zonder wijzigingen te maken aan mijn pc”

Download de client

Voor elke cryptocurrency is er een client beschikbaar, in ons voorbeeld gebruiken we litecoin. De client hiervan noemt litecoin-qt , voor Bitcoin heb je bitcoin-qt nodig.

Download de blockchain

De eerste keer dat je de wallet opent, zal deze de blockchain downloaden. Afhankelijk van de munt kan dit meerdere uren tot dagen duren vooraleer je kan beginnen.

De blockchain zijn de wiskundige berekeningen waarop de munt gebaseerd is, elke transactie tussen 2 wallets zit hierin verwerkt.

Maak een notitie bij je Wallet adres

Bovenaan in de client, kunt u drukken op “Receive coins”, automatisch worden er 10 adressen voor u aangemaakt. Dit zijn adressen waarmee men geld naar u kan opsturen.

Als je meer dan 10 adressen wilt, drukt u op de “New address” knop. Maak hierna een notitie bij elk adres als je dit nodig hebt. Bv. als je gaat minen bij verschillende pools en dus ook uitbetaald wordt door verschillende bedrijven. Druk daarna op “export” om alle nummers op te slaan naar een csv bestand. Zo heb je ze altijd ter beschikking.

Encrypteer je wallet ( optioneel)

Deze step is optioneel, maar er is geen nadeel aan verbonden behalve als je je wachtwoord vergeten bent.

Druk op “Encrypt wallet” onder “Settings” en kies een goeie wachtwoord zin die je kan herinneren. Wanneer je klaar bent, is er een icoon in de rechter-onder hoek van het programma die meld dat je wallet geëncrypteerd en afgeschermd is.

Sla een copy van je wallet op meerdere locaties op

Dit is de belangrijkste stap! Je wallet is beveiligd met verschillende sleutels en bevat jou authenticatie. Als iemand anders echter je wallet heeft en ( eventueel je wachtwoord), kan deze alles overzetten naar een ander account. Als je dit verliest, kan je ook niet meer aan je munten op het bijhorend adres.

Op Windows, ga naar:

  •  C:\Users\[Mijn-Gebruikersnaam]\AppData\Roaming\[Mijn-Munt]\wallet.dat

Op Linux, ga naar:

  • /home/[Mijn-USERNAME]/.litecoin/wallet.dat

Sluit de client, ga naar de bovenstaande map en kopiëer de inhoud van deze map. Naar je gewenste backup-locaties.

Zorg er vooral voor dat:

  • Verschillende kopieën hebt
  • De kopieën zijn offline en niet online toegankelijk via het web
  • De kopieën op verschillende fysieke locaties hebt bewaard

Verwijder de wallet van je computer

Nu er meerdere offline backups zijn, verwijder de wallet.dat file van je computer. Dit bestand kan gebruikt worden door hackers / virussen / malware om je private sleutels ( van je wachtwoord) te achterhalen. Als je de wallet.dat file verwijdert, kan niemand transacties doen met je wallet. Maar kan je wel uitbetaald worden door bv. mining pools.

Wil je echter zelf transacties doen, dan kan je uiteraard je het wallet.dat bestand niet verwijderen, omdat je geen betalingen kan uitvoeren.

Wil je echter enkel de balans opvragen, dan kan je dit openbaar doen via een online block explorer. Bv. via de Litecoin explorer of via de Bitcoin explorer.